U bent hier: Home / NIEUWS / Aanwinsten

Aanwinsten

Aanwinsten - Maak kennis met de kunstwerken die recent in de verzameling van het Museum van Elsene


Aanwinsten

Het Museum van Elsene voert sinds geruime tijd een actief aanwinstenbeleid om zijn vaste collectie uit te breiden. Het doet dit hoofdzakelijk op twee manieren: enerzijds door de aankoop van actuele kunstwerken en anderzijds door op zoek te gaan naar werken die de lacunes aanvullen in onze verzameling Belgische kunst  – het DNA van onze collecties. Een aanwervingscommissie, samengesteld uit specialisten van de 19de- en 20ste-eeuwse kunst  –  zowel op het vlak van de fotografie, de schilderkunst en de affichekunst  –  komt jaarlijks bijeen om voorstellen te doen en beslissingen te nemen in verband met de werken die onze collecties zullen vervolledigen.

Léa Belooussovitch, Serie "Processies", Comitancillo, Guatemala15 maart 20212021

Dit werk maakt deel uit van de tekeningenreeks “Processies”, waarvoor Belooussovitch haar inspiratie put uit de meestal intieme begrafenisstoeten die sinds de wereldwijde sanitaire crisis openbaar zijn geworden. Hier gaat het om een tafereel in Guatemala. De kunstenaar tekent haar stoeten met kleurpotloden op een originele drager, vilt: ‘Dit vilt heeft een uitzonderlijk stralend witte kleur. Ik kies het voor zijn zachte, omhullende en beschermende eigenschappen. Zo geef ik gestalte aan het lijden dat uitgaat van de afgebeelde taferelen en probeer ik de inhoud te “repareren”. De wazigheid zorgt voor een misschien noodzakelijke afstand en een ethische blik, en ze laat ruimte voor de herinneringsplicht’, zegt de kunstenaar hierover

 

Koen Van Den Broek, Isabella Walker Pass road, 2019

Voor zijn schilderijen gaat Koen van den Broek uit van de stedelijke architectuurfoto’s die hij op zijn talrijke reizen maakt: tot zijn favoriete onderwerpen behoren snelwegen, bruggen, lantaarns, kale gebouwen zonder enige menselijke aanwezigheid… Maar het is er hem niet om te doen in zijn werk de foto’s trouw na te bootsen. Sommige details worden uitvergroot of vervormd, hij brengt lijnen en kleuren aan die nu eens een perspectief suggereren en dan weer in abstracte motieven oplossen. Dit doek wordt geritmeerd door rechte en gebogen horizontale lijnen die onderling worden verbonden door een zwart verticaal motief. Op het eerste gezicht gaat het om een abstract werk, maar de titel verwijst naar een precieze plek: de Isabella Walker Pass road is een bergweg in de Sierra Nevada in Californië.

 

Matthieu Ronsse, Exp. To the Monsanto (flat), 2018

Matthieu Ronsse is een buitenissige figuur die nu eens als barok, dan weer als postmodern wordt bestempeld, maar die hoe dan ook de codes van de schilderkunst dooreenschudt. Hij put inspiratie uit de kunstgeschiedenis en waagt zich aan beheerste confrontaties, waarbij oude meesters en hedendaagse verwijzingen voortdurend worden vermengd. Expo. To the Monsanto (flat) is een groot olieschilderij op doek, waarvan het steigerende paard rechtstreeks uit de 17de eeuw lijkt te komen. Het karton werd opzettelijk beschadigd: zichtbare vouwen, uitgeknipte fragmenten. De lijst waarop het gelijmd werd, is zichtbaar gelaten. Dit ogenschijnlijk kaduke aspect staat in schril contrast met de grote verfijning die de kunstenaar aanwendt wanneer hij als een punkalchemist zijn vele pigmenten, soorten lak, as en gom op het doek aanbrengt.

 

Sophie Kuijken, E.K., 2015-2016

Sophie Kuijkens werk E.K. wekt tegelijkertijd een bekorende en verontrustende indruk. De kunstenaar heeft een menselijke figuur samengesteld uit op internet gesprokkelde anonieme portretten, die in fragmenten werden verdeeld en opnieuw samengesteld om uiteindelijk een geloofwaardig individu te vormen. Haar aanpak wordt geïnspireerd door de oude schildertaal, die niettemin wordt uitgewerkt in een bij het hyperrealisme aanleunende stijl. Het resulteert in geheimzinnige, hybride werken, waarvoor Kuijken zowel olieverf – als verwijzing naar de oude meesters – en acrylverf gebruikt. Vlaams veelluik of Amerikaans schilderij uit de jaren zestig? Eva lijkt zich op dit doek hoe dan ook bewust te zijn van haar naaktheid.

 

____________________________________________________________________________________________________

Sinds 2019 werden in de collecties van het gemeentelijk Museum van Elsene werken opgenomen van volgende kunstenaars:

Sammy BALOJI, Léa BELOOUSSOVITCH, Sébastien BONIN, Stijn COLE, Anne DE GELAS, Charles DEGROUX, Peter DOWNSBROUGH, Lili DUJOURIE, Bernard GAUBE, Gauthier HUBERT, Gudny Rosa INGIMARSDOTTIR, Sophie KUIJKEN, Ariane LOZE, Leo MARFURT, Jacqueline MESMAEKER, Constant NORTIER, Matthieu RONSSE, Fabrice SAMYN, France VAN DE VIN, Koen VAN DEN BROEK, Maarten VANDEN EYNDE, Emmanuel VANDER AUWERA, Angel VERGARA, Didier VERMEIREN, Sophie WHETTNALL, Cindy WRIGHT.

 

 

 

Document acties